vrijdag 23 september 2011

2.Akt Apotheose Zwaanridderburcht

Ludwig.II van de Linderhof begon in 1868 op 23 jarige leeftijd met het opnieuw optrekken, in Duitse Ridderburchtstijl tot comfortabel woonbaar Koningsslot, van een ruïne nabij zijn zomerjeugdhonk kasteel Hohenschwangau.
Zijn vader had de ruïne Hohenschwangau in Gotische stijl laten restaureren als zomerbuitenslot. De jonge Ludwig bracht er gelukkige zomers door. In Hohenschwangau zijn middeleeuwse taferelen in de kamers geschilderd, waaronder die van de Zwaanridder Lohengrin. De Zwaan zit ook in het wapen van de graaf van Schwangau, waardoor de jonge Ludwig zich al van jongs af aan identificeerde met Lohengrin. 

Een van de verklaringen voor zijn grote Baulust is dat hij na de nederlaag in 1866 van Baiern met bondgenoot Oostenrijk tegen Pruisen het opperbevel over zijn leger verloor. Daardoor voelde hij zich geen soevereine vorst meer en startte met de bouw van een eigen Koninkrijk: zijn Schlösser.
Hij plande Neuschwanstein als eerbetoon aan de opera's van Wagner,  ein würdiger Tempel für den göttlichen Freund, durch den einzig Heil und wahrer Segen der Welt erblühte.
Hij nam in muurschilderingen verwijzingen en reminiscenties (herinneringen, bespiegelingen) op  aan scenes uit de Opera's Tannhäuser, Lohengrin en Tristan und Isolde.
De gekozen plaats is uniek, aan de Noordzijde is het terrein vlak met wat Seeen, aan de Zuid en Westzijde liggen vrij abrupt hoog oprijzende steile, rotsachtige bergen. Het Slot ligt op een smalle bergrug want aan de achterzijde is een diepe kloof, zodat er naar alle zijden spectaculair uitzicht is. Het is Landscape Art.
De halve wereld gaat op bezoek bij de HogeZwanen, maar de drukte was niet echt storend. Niet in het weekend gaan, was de tip van onze Kurgastgeber. Disney-castle schijnt geïnspireerd op Hohenschwangau, waarmee de Amerikanen verklaard zijn; Japanners zijn gewoon Superromantisch of Eurofiel.

Op de website is al heel veel info te verkrijgen (ook in het Engels), zoals geschiedenis, ontstaan, Ludwig.II, en ook weer een virtuele rondleiding. Hohenschwangau stond op de VOIAL (visit once in a lifetime), maar als we in de buurt zijn gaan we zeker nog weer even naar boven en ook beneden Hohenschwangau bekijken.
Kaartjes met Termin koop je beneden, daar was wel een wachtrij van 30 minuten, daarna wandel je de 250 hoogtemeters naar boven in 45 min om ruim op tijd in de Untere Hof te arriveren voor een tour van 30 minuten.

De abrupte overgang van vlak naar bergen: de foto links is genomen halverwege de weg op de rechterfoto en de foto rechts vanaf het grote balkon aan de west(rechter)zijde. Let op de drie schuurtjes.

Na de wandeling links een fotobalkon en rechts het tourniquet met terminsysteem.
Panoramafoto halverwege.
Nog meer Buitenpanorama's.



Links: aan de achterzijde ligt een kloof met rivier en daar overheen de Marienbrücke. Rechts: uitzicht West vanaf het balkon op Schloss Hohenschwangau en het toeristenservicegebied.


Daar zijn ze allemaal, op weg naar de fotospot op de Marienbrücke.

Links een fameuze foto van het kasteel vanaf de Marienbrücke, de echt fameuze foto's zijn niet eenvoudig te maken en vereisen waarschijnlijk een dagwandeling over de berg achter het Schloss. Voor een paar luttele € kan er echter veel moeite worden bespaard.
Ik heb nog geprobeerd te schatten wat zo de dagelijkse Einnahnen zijn bij de Kasse en hoeveel foto's er per dag worden genomen, maar het begon me te duizelen.

Voor het interieur slechts wat linkjes van panorama's want er mocht ook hier niet in het Schloss worden gefotografeerd.

De mooiste site met een virtuele Tour is van het ZDF: ZDFMediatheek. (niet mooi FullScreen) Zet onmiddellijk de ridicule sleepy-elevator muziek rechtsonder uit, hier past natuurlijk alleen Wagner.
[Kleine gebruiksaanwijzing: Na Starten kom je op Ebene 0 (Nivo 0) 10 Aussenansicht, Buitenaanzicht. [I] is extra info en een ⍄ is naar de volgende kamer/panorama. Bij 12 Untere Hof, volg de wachtrijen en ga het kasteel binnen bij △ 08 Vorplatz Ebene 3. Het plattegrondje linksonder wijzigt dan ook. In de meeste kamers zijn nog weer extra detail-panorama's, je ziet ze langskomen bijvoorbeeld △ 03 Wohnzimmer - Schwan Ebene 3 of  △ 02 Schlafzimmer - Waschbekken Ebene 3 {Zilveren Zwaankraan}]
Er is ook een piepkleine Venusgrot [05 Grotte Ebene 3], tussen de Woonkamer en de Werkkamer, zelfs de deuren zijn van neprots voorzien.

In de slaapkamer Tristan und Isolde, in de Arbeitszimmer(Werkkamer) nakende Venussen en Nixen uit Tannhäuser, ook eigenlijk wel een inspirerend idee. Ludwigs trots is de Sängersaal (Zangerszaal) uit Tannhäuser, waar het zangersconcours of songfestival van minnezangers werd gehouden.

De Ouverture van Tannhäuser, in een oude 'live'-uitvoering, vanuit de orkestbak lijkt wel, met krakende vloer, hoesten, beroerde hoorns in de eerste maten, omslaan bladmuziek, dichtknippen instrumentkoffer, etc, daar kan toch haast geen auteursrecht op rusten?
Richard Wagner Text-Datenbank.

4 opmerkingen:

  1. Hoe lang ben je eigenlijk op vakantie geweest?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig kasteel(van Doornroosje denk ik)
    Zo'n bruggetje overlopen is denk ik best wel eng.
    je hebt iig wel veel en lang plezier van je vakantie :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 15 dagen.

    De brug wiebelde een beetje door de grote hoeveelheid toeristen.

    Nog één finaal RoKoKo-log met veel roze en wit voor de liefhebbers Willie en Grétie en dan maar weer eens wat anders.
    Het is tenslotte al bijna herfstvakantie.

    Er was recent ook een 'Naakte Molrat'-alert.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De kant die niet te fotograferen valt, is ook de mooiste.
    Trieste maar wel interessante man, die Ludwig II.
    Zonder hem waren al die romantische kastelen er niet.

    Mooie foto's weer, Kokor.

    Willie.

    BeantwoordenVerwijderen