zaterdag 20 april 2013

Planten Evolutie: Magnolia

Onlangs snoeiend nabij de Magnolia viel het op, dat de vliegende insecten liever naar de prunus doorvlogen en heel snel rechtsomkeert maakten boven de Magnoliabloemen. Terwijl deze toch zo lekker roken.
De Magnolia, zo leert Wikipedia, is een heel oude bloemplant, ontstaan ong. 100 mjg, nog voor het verschijnen van de vliegende stuifmeel-DHL-ers: de bijen. Daardoor geurt de Magnolia wel lekker maar stelt geen stuifmeeltransportvergoeding in vorm van nectar ter beschikking, zodat de Magnolia's op de zwarte bijenlijst staan en streng geboycot worden.
De Magnolia is old-skool afhankelijk van bestuiving door 'oudere' zich ouderwets voortslepende insecten zoals kevers.

Overigens is ongebreidelde keverbestuivingsvoortplanting verplichtend tot hoge schoffelfrequentie met dito wiedconcemtratie niet aan de orde: de doorzontuinmagnolia's uit de vasteplantenvakken van het tuincentrum zijn veelal onvruchtbare hybriden zoals de Magnolia × soulangeana, ontsproten in het achtertuintje van de kordate oud-officier der cavalerie uit het leger van Napoleon Bonaparte, Étienne Soulange-Bodin (1774-1846), of de Magnolia × loebneri = Magnolia kobus × Magnolia stellata.

De belendende foto's van de Magnalia Stellata (Stermagnolia) komen uit Trouw, waarvoor hartelijk dank. De Magnolia is dus het prehistorische neefje van de Amborella plant en haar dichtsnabije verwante Amborella Trichopoda.  Hierover kunt u veel meer lezen in het bloemige stukje kracht&pracht proza der BloemPantenEvolutie.
Uit eigen collectie en voortuin: Saucer of Tulpen Magnolia, kruising tussen de naakte magnolia (denudata) en  paarse of leliebloemige magnolia (liliiflora):





2 opmerkingen:

  1. Had ik dit log compleet over het hoofd gezien? Blijkbaar. En nog wel van die mooie plaatjes.
    Ik geniet nog steeds van de buurMagnolia met paarsroze bloemen al zijn ze wat minder geworden na de recente hagelbui(die ikzelf ook op mijn kop kreeg)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hadden het wel makkelijk gemaakt om over het hoofd te zien.

      Elk nadeel heb zn voordeel: de voorjaarsbloesem duurt zo tot ver in de zomer.

      Verwijderen